فعل ماضي ثلاثي مجرد را سه بناء است ،مفتوح العين -مكسور العين- مضموم العين يعني يا عين الفعل آن مفتوح است بر وزن فَعَلَ مانند ضرب : زد و نصر : ياري كرد و منع : بازداشت يا مكسور است ، بر وزن فَعِلَ مانند : علم : دانست و حسب : پنداشت يا مضموم است بر وزن فَُل مانند شرف : با شرافت شد و در هر سه بناء فاء الفعل مفتوح و لام الفعل در چهارده صيغه مختلف است و بناء ماضي ثلاثي مجرد از هر مصدري باشد يكي از اينهاست و غير اينها نيست ، جز چند لفظ كه در تقسيم دهم مذكور خواهد شد .
و فعل مضارع ثلاثي مجرد همچنان داراي سه بنا است ، يعني عين الفعل يا مضموم يا مكسور يا مفتوح الست و در هر سه بناء حرف مضارع مفتوح و فاء الفعل ساكن و لام الفعل در چهارده صيغه مختلف است چنانچه صورت كتابت آنها گذشت.
لكن ماضي مفتوح العين از بعضي مصدرها مضارع آن مكسورالعين است مثل ضرب يضرب و از بعضي مصدرها مضارع آن مضموم العين است مثل نصر ينصر و از بعضي مصدرها مضارع آن مفتوح العين است مثل منع يمنع .
و ماضي مكسورالعين از بعضي مصدرها مضارع آن مفتوح العين است مثل علم يعلم و از بعضي مصدرها مضارع آن مكسور العين است مثل حسب يحسب و مضارع مضموم العين ندارد .
و ماضي مضموم العين مضارع آن فقط مضموم العين است مثل شرف يشرف .
و بر اين تفصيل كه گفته شد ماضي و مضارع ثلاثي مجرد شش گونه است ، يعني از مصدرهاي ثلاثي مجرد كه فعل ساخته و ريخته شود ماضي مضارعش با هم يكي از آن شش صورت است و هر يك از آنها را در اصطلاح باب گويند و باب در لغت به معني در است و در اصطلاح هر يك از آن شش صورت را «باب» گويند ، زيرا هر مصدر و ماده اي از ثلاثي مجرد در يكي از آنها وارد مي شود و خارج از آنها نيست و صورت هفتم ندارد ، پس مي گوييم :
ثلاثي مجرد را شش باب است