۞ امام علی (ع) می فرماید:
هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

موقعیت شما : صفحه اصلی » بحث شکر در تفسیر تسنیم
  • شناسه : 974
  • ۰۹ بهمن ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۶
  • 111 بازدید
  • ارسال توسط :
شکر و حمد الهی؛ شکوه صفات باری‌تعالی
شکر و حمد الهی؛ شکوه صفات باری‌تعالی

شکر و حمد الهی؛ شکوه صفات باری‌تعالی

شکر و حمد الهی؛ شکوه صفات باری‌تعالی در فرهنگ دینی، از شکر خداوند در برابر تلاش بندگان و از حمد او نسبت به مقام صالحان سخن گفته شده است. در قرآن کریم آمده است: ﴿فمن حجّ البيت أو اعتمر فلا جناح عليه أن يطّوّف بهما ومن تطوّع خيراً فإن الله شاكر عليم﴾ و ﴿ومن أراد […]

شکر و حمد الهی؛ شکوه صفات باری‌تعالی

در فرهنگ دینی، از شکر خداوند در برابر تلاش بندگان و از حمد او نسبت به مقام صالحان سخن گفته شده است. در قرآن کریم آمده است: ﴿فمن حجّ البيت أو اعتمر فلا جناح عليه أن يطّوّف بهما ومن تطوّع خيراً فإن الله شاكر عليم﴾ و ﴿ومن أراد الاخرة وسعي لها سعيها وهو مؤمن فأولئك كان سعيهم مشكوراً﴾. همچنین، در نهج‌البلاغه آمده است: «فرضى سعيهم وحمد مقامهم». شکر و حمد خداوند زبانی نیست و از صفات فعل او انتزاع می‌شود، نه از صفات ذات.

شکر و حمد تفاوت اساسی ندارند و به هم نزدیک‌اند. در فرهنگ دینی، دستور به شکر غیر خداوند داده شده است: ﴿أن اشكر لي ولوالديك﴾ (سوره لقمان، آیه 14)، اما حمد دیگران نه تنها دستور داده نشده، بلکه نهی نیز شده است: «ولايحمدْ حامد إلّا ربّه» (نهج البلاغه، خطبه 16، بند 10). دلیل این تفاوت این است که برخی تعبیرها ممکن است لوازم جنبی داشته باشد که التزام به آنها نادرست باشد. مثلاً خداوند به مؤمنان فرمود: ﴿يا أيّها الّذين امنوا لاتقولوا راعِنا وقولوا انظرنا﴾ (سوره بقره، آیه 104) به دلیل تعبیرهای نادرست بیگانگان: ﴿… راعِنا ليّاً بألسنتهم﴾ (سوره نساء، آیه 46).

نکته مهم درباره شاكر و حامد بودن خداوند این است که شکر و حمد او در برابر تلاش بندگان به دید ابتدایی است و در تحلیل نهایی، غیر خدا نه سهمی از شکر دارد و نه بهره‌ای از حمد. بلکه خداوند، شاكر کار خود و حامد کمال خویش است و بنابراین شاكر و مشكور و حامد و محمود حقیقی جز ذات اقدس او نیست.

با توجه به توحید افعالی و ربوبیت مطلق خداوند، اعمال صالح و تلاش مشكور بندگان، تجلی فعل خداوند است و شکر و حمد نسبت به آن، در حقیقت شکر و حمد در برابر فعل خداوند است. همچنین، شکر و حمد خداوند نسبت به تلاش انسان‌ها و مقام آنان، خود نعمتی از نعمت‌های الهی است که در برابر آن نیز شکر و حمد لازم است. بنابراین، کسی که به دید ابتدایی مشكور و محمود خداوند است، به دید نهایی باید به خاطر مشكور و محمود بودن خداوند، او را ستایش کند. از این رو، بهشتیان در برابر نعمت‌های بهشتی، خدا را حمد می‌کنند: ﴿… وقالوا الحمد لله الذي هدانا لهذا وما كنّا لنهتدي لولا أن هدانا الله لقد جائت رسل ربنا بالحق ونودوا أن تلكم الجنة أورثتموها بما كنتم تعملون﴾. توفیق یاری دین خدا در دنیا و پاداش اخروی آن در آخرت، هر دو، رحمت و نعمتی از جانب خداوند است و بنده شاکر، خدا را بر هر دو نعمت سپاس می‌گوید: ﴿له الحمد في الأ‏ولي والاخرة﴾.

تسنيم – ج 1 صفحه 350

PDF

شکرگزاری و حمد؛ تجلی صفات الهی

فصل 1: شکر و حمد خداوند

1.1 تعریف شکر و حمد

در فرهنگ دینی، شکر خداوند در برابر تلاش بندگان و حمد او نسبت به مقام صالحان مطرح شده است.

1.2 تفاوت شکر و حمد

شکر و حمد خداوند صفات فعل هستند و از مقام فعل او انتزاع می‌شوند، نه از صفات ذات.

فصل 2: دستور شکر و نهی از حمد

2.1 دستور به شکرگزاری

دستور شکرگزاری غیر خداوند در آیات قرآن آمده است: ﴿أن اشكر لي ولوالديك﴾ (سوره لقمان، آیه 14).

2.2 نهی از حمد غیر خدا

حمد دیگران نه تنها امر نشده، بلکه از آن نهی نیز شده است: «ولايحمدْ حامد إلّا ربّه» (نهج البلاغه، خطبه 16، بند 10).

فصل 3: دلایل تفاوت شکر و حمد

3.1 تعبیرهای جانبی

برخی تعبیرها لوازم جنبی دارند که التزام به آنها ناصواب است؛ نظیر «راعِنا» و «انظرنا» در قرآن.

3.2 تحلیل متون نقلی

بررسی و استقصای کامل متون نقلی نشان می‌دهد که شکرگزاری از غیر خدا مورد تأکید است، ولی حمد فقط برای خداوند است.

فصل 4: شاكر و حامد بودن خداوند

4.1 نقش خداوند در شکر و حمد

شاكر و شكور بودن خداوند در برابر تلاش بندگان و حمید و حامد بودن او نسبت به مقام صالحان، به دید ابتدایی است.

4.2 تحلیل نهایی

در تحلیل نهایی، غیرخدا نه سهمی از شکر دارد و نه بهره‌ای از حمد؛ بلکه خداوند شاكر کار خود و حامد کمال خویش است.

فصل 5: تجلی فعل خداوند

5.1 توحید افعالی

بر اساس توحید افعالی و ربوبیت مطلق خداوند، اعمال صالح و تلاش مشكور بندگان، تجلی فعل خداوند است.

5.2 شکر و حمد در برابر فعل خدا

شکر و حمد نسبت به آن در حقیقت حمد و شکر در برابر فعل خداوند است.

فصل 6: شکر و حمد نعمت‌های الهی

6.1 نعمت‌های الهی

شکر و حمد خداوند نسبت به تلاش انسان‌ها و مقام آنان، خود نعمتی از نعمت‌های الهی است.

6.2 لزوم شکرگزاری

در برابر این نعمت‌ها نیز، حمد و شکر لازم است.

فصل 7: مشكور و محمود بودن خداوند

7.1 دید ابتدایی و نهایی

کسی که به دید ابتدایی مشكور و محمود خداست، به دید نهایی باید به خاطر مشكور و محمود بودن خدا، او را ستایش کند.

7.2 نقش بهشتیان در شکرگزاری

بهشتیان در برابر نعمت‌های بهشتی (شکر عملی خداوند از تلاش آنان) خدا را حمد می‌کنند.

فصل 8: رحمت و نعمت خداوند

8.1 توفیق یاری دین خدا

توفیق یاری دین خدا در دنیا و پاداش اخروی آن، رحمت و نعمتی از جانب خداوند است.

8.2 شکرگزاری بر نعمت‌ها

بنده شاکر، خدا را بر هر دو نعمت سپاس می‌گوید.

سوالات قرآنی در بحث شکرگزاری

1. چگونه شکرگزاری بندگان مورد تأکید خداوند قرار گرفته است؟
2. چه تفاوت‌هایی بین شکر و حمد در فرهنگ دینی وجود دارد؟
3. چرا شکرگزاری از غیر خدا مورد تأکید است، اما حمد نه؟
4. تعبیرهای جنبی در آیات قرآن چه نقشی دارند؟
5. چگونه خداوند شاكر تلاش بندگان است؟
6. معنای شاكر و شكور بودن خداوند چیست؟
7. چرا شکر و حمد نسبت به فعل خداوند است؟
8. نقش بهشتیان در حمد و شکر نعمت‌های الهی چیست؟
9. چگونه توحید افعالی در فرهنگ دینی تبیین می‌شود؟
10. تفاوت دید ابتدایی و نهایی در شکرگزاری از خداوند چیست؟

تحلیل علمی

این متن به بررسی علمی و دقیق مفهوم شکر و حمد در فرهنگ دینی پرداخته و تفاوت‌ها و شباهت‌های این دو واژه را تحلیل می‌کند. نقش خداوند به‌عنوان شاكر و حامد نسبت به تلاش بندگان و مقام صالحان، توضیح داده شده است. همچنین، بر اهمیت شکرگزاری و حمد نسبت به نعمت‌های الهی تأکید شده است. تحلیل نهایی نشان می‌دهد که شکر و حمد خداوند نسبت به اعمال بندگان، خود نعمتی از جانب خداوند است که نیازمند شکر و حمد است. این متن، به‌صورت جامع و دقیق، مفهوم شکر و حمد را در فرهنگ دینی تبیین می‌کند.

کلید واژه‌ها

شکر, حمد, خداوند, سبحان, شاكر, شكور, صالحان, توحید افعالی, ربوبیت, نعمت‌های الهی, احادیث, قرآن, فعل خداوند, بهشتیان, دین خدا, پاداش اخروی, شکر عملی, رحمت, نعمت, مقام صالحان.

نتیجه‌گیری

این متن به تحلیل جامع و دقیق مفهوم شکر و حمد در فرهنگ دینی پرداخته و نقش شاكر و حامد بودن خداوند را تبیین می‌کند. بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌های شکر و حمد و اهمیت شکرگزاری نسبت به نعمت‌های الهی، به‌صورت علمی و دقیق بیان شده است. شکر و حمد خداوند نسبت به تلاش بندگان، خود نعمتی از جانب خداوند است که نیازمند شکر و حمد است.

 

بیست نکته ناب 

۱. شکر نعمت، وظیفه بندگان  

شکر نعمت‌های خداوند وظیفه‌ای است که در فرهنگ دینی بر عهده بندگان گذاشته شده است. این شکر نه تنها زبانی، بلکه عملی و قلبی است.

۲. شکر، نشانه‌ای از تلاش بندگان  

خداوند در برابر تلاش‌های بندگان شکرگزار است، اما این شکر در نهایت به خود خدا بازمی‌گردد، زیرا او منشأ همه نعمت‌هاست.

۳. شکر و حمد، دو مفهوم نزدیک  

شکر و حمد تفاوت چندانی ندارند و هر دو به قدردانی از نعمت‌های الهی اشاره می‌کنند، اما شکر بیشتر به نعمت‌های خاص و حمد به کلیت کمالات الهی مربوط می‌شود.

۴. شکر غیر خداوند  

در اسلام، شکر غیر خداوند (مانند والدین) نیز توصیه شده است، اما حمد مختص خداوند است و حمد دیگران نهی شده است.

۵. شکر، صفت فعل خداوند  

شکر خداوند از صفات فعل اوست، نه ذات او. این بدان معناست که شکر خداوند در برابر اعمال و نعمت‌هایی است که به بندگان عطا می‌کند.

۶. شکر، نعمتی از نعمت‌ها  

شکرگزاری خود یک نعمت الهی است که خداوند به بندگان خود عطا می‌کند و در برابر آن نیز باید شکرگزار بود.

۷. شکر، تجلی توحید افعالی  

با توجه به توحید افعالی، شکر نعمت‌ها در حقیقت شکر خداوند است، زیرا او منشأ همه افعال و نعمت‌هاست.

۸. شکر، نشانه‌ای از رحمت الهی  

توفیق شکرگزاری و پاداش اخروی آن، هر دو از رحمت‌ها و نعمت‌های الهی هستند که بنده شاکر باید برای آن‌ها سپاسگزار باشد.

۹. شکر، قدردانی از نعمت‌های دنیوی و اخروی  

بنده شاکر هم برای نعمت‌های دنیوی و هم برای پاداش‌های اخروی خدا را سپاس می‌گوید.

۱۰. شکر، بازگشت به خداوند  

شکر حقیقی تنها مختص خداوند است، زیرا او منشأ همه نعمت‌ها و کمالات است.

۱۱. شکر، نشانه‌ای از هدایت الهی  

بهشتیان در بهشت، خدا را به خاطر هدایت و نعمت‌هایش حمد می‌کنند، که نشان‌دهنده ارتباط عمیق شکر و هدایت الهی است.

۱۲. شکر، قدردانی از تلاش‌های انسان  

خداوند تلاش‌های انسان‌ها را مشكور می‌داند، اما در نهایت این شکر به خود خدا بازمی‌گردد، زیرا او منشأ همه تلاش‌ها و نعمت‌هاست.

۱۳. شکر، جلوگیری از ناسپاسی  

شکرگزاری مانع از ناسپاسی می‌شود و انسان را به قدردانی از نعمت‌های الهی تشویق می‌کند.

۱۴. شکر، نشانه‌ای از ایمان  

شکرگزاری نشان‌دهنده ایمان و اعتقاد به ربوبیت و رحمت الهی است.

۱۵. شکر، قدردانی از نعمت‌های پنهان و آشکار  

شکرگزاری شامل قدردانی از نعمت‌های آشکار و پنهان خداوند است که انسان ممکن است از برخی از آن‌ها غافل باشد.

۱۶. شکر، قدردانی از نعمت‌های کوچک و بزرگ  

شکرگزاری باید شامل همه نعمت‌ها، از کوچک‌ترین تا بزرگ‌ترین آن‌ها باشد.

۱۷. شکر، قدردانی از نعمت‌های مادی و معنوی  

شکرگزاری هم شامل نعمت‌های مادی (مانند سلامتی و روزی) و هم نعمت‌های معنوی (مانند هدایت و توفیق) می‌شود.

۱۸. شکر، قدردانی از نعمت‌های فردی و اجتماعی  

شکرگزاری هم نعمت‌های فردی (مانند خانواده) و هم نعمت‌های اجتماعی (مانند امنیت و آرامش) را شامل می‌شود.

۱۹. شکر، قدردانی از نعمت‌های دنیوی و اخروی  

شکرگزاری هم برای نعمت‌های دنیوی (مانند سلامتی) و هم برای نعمت‌های اخروی (مانند بهشت) ضروری است.

۲۰. شکر، قدردانی از نعمت‌های گذشته، حال و آینده  

شکرگزاری باید شامل نعمت‌های گذشته (مانند تجربیات)، حال (مانند سلامتی) و آینده (مانند امید به رحمت الهی) باشد.

 

شکر و حمد : مشكور و محمود حقیقی

مفهوم شکر در فرهنگ دینی

در فرهنگ دینی، شکر خداوند در برابر تلاش بندگان مورد تأکید قرار گرفته است:– آیه: «فمن حجّ البيت أو اعتمر فلا جناح عليه أن يطّوّف بهما ومن تطوّع خيراً فإن الله شاكر عليم» (سوره بقره، آیه 158)– آیه: «ومن أراد الاخرة وسعي لها سعيها وهو مؤمن فأولئك كان سعيهم مشكوراً» (سوره إسراء، آیه 19)

شکر الهی

شکر خداوند زبان‌آورانه نیست و از صفات فعل اوست.

مفهوم حمد در فرهنگ دینی

در فرهنگ دینی، حمد خداوند نسبت به مقام صالحان نیز مورد تأکید قرار گرفته است:– خطبه: «فرضى سعيهم وحمد مقامهم» (نهج البلاغه، خطبه 222، بند 14)

حمد الهی

حمد خداوند نیز از صفات فعل اوست و نه از صفات ذات.

تفاوت شکر و حمد در قرآن

با این که شکر و حمد تفاوت اساسی ندارند و به یکدیگر نزدیک هستند، در قرآن آمده است که باید شکر والدین انجام شود: «أن اشكر لي ولوالديك» (سوره لقمان، آیه 14)، اما حمد دیگران نه تنها مورد توصیه قرار نگرفته بلکه از آن نهی شده است: «ولايحمدْ حامد إلّا ربّه» (نهج البلاغه، خطبه 16، بند 10).

تفاوت دستوری

تفاوت شکر و حمد به دلیل این است که برخی تعابیر ممکن است لوازم جنبی ناصواب داشته باشند.

شاكر و حامد بودن خداوند

نکته‌ای که در مورد شاكر و حامد بودن خداوند باید مورد توجه قرار گیرد، این است که شکر و حمد خداوند در برابر سعی بندگان و مقام بندگان صالح به دید ابتدایی است. در جمع‌بندی نهایی، غیرخدا سهمی از شکر و حمد ندارد.

توحید افعالی

بر اساس توحید افعالی و ربوبيت مطلق خداوند، اعمال صالح بندگان چیزی جز تجلی فعل خدا نیست.

شکر و حمد به دید ابتدایی و نهایی

شکر خدا از سعی انسان‌ها و حمد او از مقام آنان خود نعمتی از نعمت‌های الهی است که در برابر آن نیز شکر و حمد لازم است. بهشتيان در برابر نعمت‌های بهشتی خداوند را حمد می‌کنند: «وقالوا الحمد لله الذي هدانا لهذا وما كنّا لنهتدي لولا أن هدانا الله…» (سوره اعراف، آیه 43).

نعمت‌های بهشتی

بهشتيان می‌گویند اگر وحی و هدایت الهی نبود، هرگز به این مقام دست نمی‌یافتند.

سوالات قرآنی در بحث شکرگزاری

1. چه تفاوتی میان شکر و حمد وجود دارد؟
2. چرا در فرهنگ دینی شکر والدین مورد تأکید قرار گرفته است؟
3. چگونه شکر و حمد خداوند از صفات فعل او هستند؟
4. چه نقشی توحید افعالی در تبیین شکر و حمد خداوند دارد؟
5. چرا بهشتيان در برابر نعمت‌های بهشتی خداوند را حمد می‌کنند؟
6. چگونه اعمال صالح بندگان تجلی فعل خداوند است؟
7. تفاوت دستوری میان شکر و حمد در چیست؟
8. چرا حمد دیگران نه تنها توصیه نشده بلکه نهی شده است؟
9. چه نقشی وحی و هدایت الهی در رسیدن به مقام بهشتیان دارد؟
10. چگونه شکر خداوند از سعی انسان‌ها نعمتی از نعمت‌های الهی است؟

تحلیل دقیق علمی

این متن به تحلیل تفاوت‌ها و شباهت‌های شکر و حمد پرداخته است. شکر به معنای سپاسگزاری در برابر نعمتی است که از منعم به شاکر می‌رسد و نیازی به وصول اثر به غیر دارد. حمد به معنای ستایش ذات یا صفات الهی است و چنین شرایطی را ندارد. در قرآن آمده است که باید شکر والدین انجام شود، اما حمد دیگران نه تنها توصیه نشده بلکه نهی شده است.

کلید واژه‌های اصلی

شکر، حمد، سپاسگزاری، نعمتی، منعم، شاکر، اثر، کمال، محمود، قرآن، فرهنگ دینی، صفات، فعل، ذات، توحید افعالی، ربوبيت، صالحان، نعمت، وحی، هدایت

نتیجه‌گیری

این تحلیل نشان می‌دهد که شکر به معنای سپاسگزاری در برابر نعمتی است که از منعم به شاکر می‌رسد و نیازمند وصول اثر به غیر است. در حالی که حمد به معنای ستایش ذات یا صفات الهی است و چنین شرایطی را ندارد. در جمع‌بندی نهایی، شکر و حمد خداوند در برابر سعی بندگان و مقام بندگان صالح به دید ابتدایی است و در حقیقت، اعمال صالح بندگان تجلی فعل خداست.

تسنيم – ج 1 صفحه 350

پاسخ دادن

ایمیل شما منتشر نمی شود. فیلدهای ضروری را کامل کنید. *

*